stod jag och packar upp de senaste kryddorna på borden och försöker att locka fram den lilla konstnären i min själ för att ta mig an detta projekt. Samtidigt som jag fylls av en massa olika dofter när jag gnuggar mina fingrar lätt mot bladen så kommer kryddornas olika dofter fram. Minst sagt berusande! Med mig hem kom en rosmarin på stam som nu pryder min balkong med en söt illgrön groda…



Thymus vulgaris – kryddtimjan



Släktnamnet Thymus kommer från grekiskan och härledes till översättningen dofta och rökelse. Gillas av fjärilar och pollinerande insekter. Både blomma och blad är ätliga. Trivs i soligt läge och på mager jord, där den kan breda ut sig till en fin marktäckare. Höjd 25 cm. Övervintrar ibland på väldränerat läge.
Petroselinum crispum – krusbladig persilja




Persilja är vanligtvis bienn (tvåårig) och blommar andra året med gulgröna blomflockar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. Kan skördas hela säsongen. Förgyller smaken i soppor, grytor och pastarätter. Utvecklas bäst i soligt läge planterad i näringsrik och väldränerad jord. Beskärs vid behov.
Organum vulgare – oregano



Oregano känner alla igen som tonsättaren i medelhavsrätter som pizza, grekisk sallad och det doftande brödet focaccia. Det är en lättodlad, trevlig perenn (flerårig växt) som trivs i både kruka och rabatt. Oregano finner man vildväxande på frodiga bergssluttningar i öppna landskap. Blomman sitter på raka, höga stjälkar i kluster. Den är tvåläppig i rosa, lila eller vitt och en omtyckt pollenlämnare. Bladen är fint behårade och rika på eteriska oljor, framför allt fenolalkoholerna tymol och karvakrol, vilket bidrar till att det är en frisk växt som inte angrips av varken insekter eller svampsjukdomar.
Rosmarinus officinalis – rosmarin på stam



Väldoftande kryddväxt med buskigt växtsätt. Aromatiska, barrlika, grågröna blad som användas både som färska och torkade i matlagning. Blommar med små, ljusblå blommor. Trivs i varmt och soligt läge. Övervintras ljust och frostfritt.
Asparagus officinalis ’Gijnlim’ – sparris



Trivs i fullt soliga lägen i väldränerad, gärna sandblandad jord. Nederländsk sort som passar fint till både grön och vit sparris. Tidig 100% hanhybrid med mycket god knoppkvalitet och fint bladverk. Höjd 150 cm.
Petroselinum crispum – bredbladig persilja



Kryddpersilja med extra stora, släta, mörkgröna blad med delikat smak. Stadiga stjälkar som även kan användas som sparris och bladselleri. Bra till infrysning.
Salvia elegans ’Pineaaple’ – ananassalvia



Planteras i kruka, trädgårdslandet eller i en härlig kryddträdgård. Denna salvia har en underbar ananas doft, passar utmärkt i desserter, drinkar mm. Violetta blommor. I norra Sverige odlas denna som 1-årig då den oftast fryser till vintern.
Thymus vulgaris – kryddtimjan på stam



Timjan är en perenn ört som är ursprunglig i Medelhavsområdet. Örten är känd för sina små gröna blad och tät tillväxt, och den ger ifrån sig en karakteristisk doft som kombinerar jordnära värme med en lätt kryddig ton. Timjan har använts i kulinariska och medicinska sammanhang i många år på grund av dess påstådda antiseptiska egenskaper. Enligt gamla legender har timjan slemlösande egenskaper som gör den användbar för behandling av hosta och förkylning genom att hjälpa till att lösa upp slem och minska inflammation i luftvägarna.
Mentha spicata ’Marocko’ – marockansk mynta




Marockansk mynta är en väldoftande ört som odlas för de välsmakande bladens skull. Växtsättet är upprätt med stora, avlångt runda blad. Marockansk mynta får även en blomning i vitt, men smaken på bladen blir som bäst om blomning undviks. Detta kan avhjälpas genom att kontinuerligt beskära plantan. Plantan är flerårig men bör planteras skyddat och gärna i kruka, då den annars har tendens att sprida sig- och det kraftigt. Ett tips är att på friland gräva ner en kruka i vilken myntan planteras. Den marockanska myntan har en pepprig smak av mint och bladen används färska eller torkade. God i drinkar, som te eller i kalla såser.
Anethum graveolens – dill





Vad vore väl färskpotatis utan dill? Det är en av våra mest populära kryddor. Denna ettåriga kryddoftande ört är lätt att känna igen med sitt upprätta växtsätt och finflikiga bladverk. Dillplantan kan växa sig mycket stor, upp till en meter i höjd och även blomma med stora gulgröna dillkronor. Som krydda används blad, blommor och frön. Plantan både doftar och smakar kryddigt och gott! Dillen kan odlas i allt från kruka, pallkrage till friland. Använd dillen färsk till allt från potatis och skaldjur till inläggningar. Går även bra att frysa in!
Laurus nobilis – lagerblad




Lagerblad är en vacker växt med aromatiska blad. I sydligare länder kan det bli upp till 15 meter högt, men oftast ser man dem som lågväxande buskar. Lagerblad är goda att ha i matlagningen, skörda dem efterhand. Vill du, så torkar du dem för användning senare, bladen har lång hållbarhet. Bladen är användbara på många sätt till exempel i fonder, marinader, såser, till fiskrätter med mera.
Polygonium odoratum – vietnamesisk koriander



Vietnamesisk koriander, eller vietnamesisk koriander, är en värme älskande perenn med lätt kryddig, smakrika blad som är ett bra kulinariskt substitut för koriander eller mynta. Om papalo ört inte är din grej, detta kan vara koriander alternativet för dig! Den trivs i varma klimat vår till höst (zoner 9-11) och i krukor i kallare klimat fram till den första frosten.
Salvia officinalis – kryddsalvia



Kryddsalvia är en mångsidig växt, de vackra bladen är fina i både utekruka och rabatt. Och i köket är det en spännande, karaktäristisk krydda, oumbärlig i olivröran tapenade.
Targetes tenuifolia – apelsin-/kryddtagetes






Kryddtagetes är en vacker, lättodlad och tålig tagetes som används som krydda i maten. Den har en speciell smak med dragning åt citrus. God också i desserter. Både blad, stjälkar, blommor används.
Artemisia absinthium – äkta malört




Malört är en gammal kulturväxt med aromatiskt silvergrå blad som är mjukt håriga. Blommar med obetydliga gula blommor i juli-sep. Trivs bäst i lätt, väldränerad, gärna kalkrik jord. Doftar och smakar bittert varav artnamnet som kommer från grekiskans absinthos = besk men nyttig. Den klassiska brännvinskryddan framför andra. Fin i köksträdgården och kan fylla ut snabbt i rabatter.